Архива за 2022

 • Јавна дебата за алтернативни простори за култура во Крива Паланка

  на окт 14, 22 • во Активности

  850_0360

  Крива Паланка има неколку соодветно уредени простори за културни настани, но недостасуваат алтернативни места каде ќе се одвиваат поразлични форми на уметничко изразување и презентирање. Главно недостасуваат мали сцени за камерни настани и за мултимедијални проекти, а има потенцијали одредени постоечки локации да се уредат во нови алтернативни простори за културни содржини, заклучија учесниците на јавната дебата, но и граѓаните што одговорија на онлајн прашалникот. Панелисти на дебатата беа Натали Велеска, ахитект и Ѓорги Костовски, историчар на уметност.         Како потенцијални простори за алтернативна културна сцена беа посочени: испосницата на „Св.Јоаким Осоговски“

  Види повеќе »
 • Локалните инспекциски служби бараат независност и ефикасна законска регулатива

  на сеп 29, 22 • во Активности

  308493056_5779786335407491_7245393531103094161_n

   ЕКСПЕРТСКА ДЕБАТА ЗА ЗАКОНОТ ЗА ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР-ПРИДОБИВКИ И ПРЕДИЗВИЦИ На 29.09.2022 година, во „Холидеј ин“, се одржа експертска дебата за придобивките и предизвиците на локалните инспекциски служби од примената на Законот за инспекциски надзор (ЗИН), на која присуствуваа 100-тина локални инспектори, раководители на сектори и одделенија од општини од сите плански региони, како и експерти од локални и државни институции поврзани со инспекцисиот систем. Панелисти на дебатата беа: Благоја Гешоски од Инспекцискиот совет на РСМ; Нури Бајрами од Државната комисија за спречување на корупцијата; Бобан Бојковски, раководител на Секторoт за инспекциски надзор – Куманово; Славица

  Види повеќе »
 • Истражување: Предности и недостатоци на локалниот инспекциски надзор

  на сеп 27, 22 • во Активности, Важни

  Untitled

  НВО Инфоцентарот со партнерските организации Спектар од Крива Паланка и Центар на заедницата на општина Струга, во рамки на проектот „Локални инспекциски служби во интерес на граѓаните“, поддржан од програмата ЦИВИКА Мобилитас, подготви документ за предностите и недостатоците на локалниот инспекциски надзор во Република Северна Македонија. Преку призмата на искуствата и ставовите на локалните инспектори во државава, овој документ првенствено се фокусира на придобивките и слабостите на Законот за инспекциски надзор (ЗИН), кој беше усвоен во мај 2019 година, а почна да се применува шест месеци  подоцна односно во ноември истата година. Целта на овој

  Види повеќе »
 • Општинските инспектори сметаат дека се недоволно опремени, недоволно екипирани и дека не се целосно независни

  на сеп 26, 22 • во Активности

  4

  Резултати од најновата анкета на НВО Инфоцентар, Спектар и ЦЗО Струга,за локалните инспекциски служби и Законот за инспекциски надзор. 60% од општинските инспектори сметаат дека локалните инспекциски служби не се доволно опремени и кадровски екипирани. 71.9% од локалните инспектори вклучени во анкетата сметаат дека постојниот модел на општински инспекциски надзор треба да претрпи измени. Над 76% од испитаниците одговорија дека новиот закон за инспекциски надзор е добар или многу добар, но не е усогласен со другите закони. Речиси 70% од инспекторите сметаат дека соработката со Инспекцискиот совет е одлична и многу добра, но над 40%

  Види повеќе »
 • Препораки за поголема транспарентност и двонасочна комуникација на инспекциските служби со граѓаните

  на сеп 25, 22 • во Активности

  12-MemeS-12

  ЛОКАЛНИТЕ ИНСПЕКТОРИ И ГРАЃАНИТЕ НВО Инфоцентрот, Спектар и Цетарот на заедницата во Струга, низ серијата обуки со инспекторите и инфо-деновите за граѓаните, спроведоа анализа за тоа дали и како локалните инспектори комуницираат со граѓаните, покрај процедурата за пријавување инспекциски проблеми, дали објавуваат разбирливи податоци и извештаи за работата на инспекциските служби, каде ги објавуваат информациите и каква е пристапноста до нив и сл.   Детектирани состојби Граѓаните можат на различни начини да пријават проблеми до општинските инспекциски служби: Писмено, преку архивата на општината. Усно, по телефон или лично кај надлежниот инспектор. По електронски пат и

  Види повеќе »
 • Граѓаните ретко одат на седниците на општинските совети, ама сакаат средби со градоначалници

  на авг 30, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  ????????????????????????????

  Според добиените податоци граѓаните и граѓанските организации многу малку се заинтересирани да присуствуваат на седниците на советите на општините. На пример, во општините Струмица и Маврово – Ростуше на седниците на советот на општината не присуствувал ниеден граѓанин. Во Свети Николе, пак, граѓани присуствувале само на една седница за дислокација на депонија

  Види повеќе »
 • Противпожарна заштита со застарени возила и недоволен број пожарникари

  на авг 19, 22 • во Активности, Анализи, Важни

  web pozari

  Територијалните противпожарни единици во Куманово, Свети Николе, Велес, Струмица, Крива Паланка, Теарце, Дебар и Маврово – Ростуше имаат стар возен парк, во некои од нив и над 40 години. Скоро во секоја општина има по едно или две неисправни возила

  Види повеќе »
 • Граѓаните и локалните инспектори заеднички ќе ги решаваат проблемите

  на јул 21, 22 • во Активности

  DSC_0873

  За да се обезбедат  подобри услуги и задоволување на потребите на  заедницата, граѓаните и локалните инспектори треба да соработуваат  и заеднички да се справуваат со  проблемите, e генералниот заклучок на отворените средби помеѓу локлните сектори за инспекциски надзор во општините Струга, Куманово, Крива Паланка и Свети Николе и граѓанските организации и граѓаните од овие општини. На инфо средбите „Запознај го својот инспектор“, граѓаните имаа можност да се запознаат одблиску со работата, надлежностите и постапките на локалните инспектори од областа на животната средина, домувањето, градежната и комуналната инспекција и инспекцијата за патен сообраќај. Истовремено, тие се

  Види повеќе »
 • Урбанизмот во Куманово и Крива Паланка – извор на граѓанско незадоволство и сомнежи за корупција

  на јун 27, 22 • во Активности

  Куманово-и-Крива-паланка

  „Синот е вработен во секторот за урбанизам, а таткото има градежна фирма и е инвеститор на станбени згради. Дали е ова судир на интереси и дали ова не претставува сомнеж за ризик од влијание и корупција во урбаната сфера?“ Вакво прашање постави еден од учесниците во онлајн анкетата на Куманово њуз, посветена на искуствата и ставовите на граѓаните за тоа дали има корупција во урбанизмот во Куманово и во Крива Паланка. Во истражувањето што го спроведовме од 7 до 15 јуни годинава, учествуваа вкупно 60 граѓани од двете општини. Тие јасно ја изразија својата недоверба

  Види повеќе »
 • Самостојна локална градежна инспекција – предуслов за спречување корупција

  на јун 27, 22 • во Активности

  Gradezna inspekcija

  Со одвојување на инспекциските служби од локалната власт, преку редовна контрола и санкционирање за непочитување на законите, до намалување на ризикот од корупција во градежниот сектор Влијанието и моќта на градоначалниците, партиите и бизнис групациите претставуваат висок ризик за корупција и запоставување на јавниот интерес при инспекцискиот надзор во сферата на урбанизмот и градежништвото. Локалните градежни инспектори (како впрочем и сите локални инспектори), според законот се независни во постапувањето, но во исто време, тие за својата работа одговараат пред градоначалниците. Фактот што градоначалникот им е, и работодавач и налогодавач на инспекторите, сам по себе е

  Види повеќе »
Scroll to top