Архива за ноември, 2021

 • Се намалува интересот на медиумите за имунизацијата

  на ное 9, 21 • во Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 10_2021 ]

  НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски медиуми (14) и тоа, со пребарување според клучни зборови – „вакцинација“, „Филипче“ и „антиваксери“. Основната цел на набљудувањето е да се утврди интензитетот, квалитетот и доминантните наративи во известувањето на медиумите за целокупниот процес на Ковид-19 вакцинацијата во државава. Овој

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 37.5% од населението

  на ное 3, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  vaccination-6508792_640

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 26 октомври – 1 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 37.5% од населението • 37.5% од населението се целосно вакцинирани (775.825 граѓани). • 38.9% од населението примиле барем една доза вакцина (805.008 граѓани). • Од 21 до 31 октомври, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани за 0.4%. • Бројот на вакцинирани со трета доза се зголемува и досега изнесува 30.852. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • 46% од населението над

  Види повеќе »
 • Патот на вакцините до Северна Македонија – состојби до 26 октомври 2021

  на ное 3, 21 • во Активности, Важни, Ковид Имунометар

  07-Patot-na-vakcinite--[-Infographicdo-26-oktomvri-2021-]

  НВО Инфоцентарот, во рамки на својата програма „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, на неделна и месечна основа го следи процесот на вакцинација против Ковид-19 во Република Северна Македонија. Главен акцент во следењето е ставен на текот, темпото и интензитетот на вакцинацијата на населението против Ковид-19, набавката и пристигнувањето на вакцините во државава, како и начинот и квалитетот на информирање на граѓаните за овој исклучително важен процес. Клучни наоди за периодот од 24 септември – 26 октомври 2021: Интересот на граѓаните за вакцинирање e исклучително мал и во континуитет опаѓа. 772.424 граѓани

  Види повеќе »
Scroll to top