Архива за ноември, 2021

 • Активно учество на жителите на Општина Чашка во доставувањето на своите потреби

  на ное 24, 21 • во Активности

  Дел од потребите кои се утврдени како приоритети на жителите населените места во Населба Чашка, Бањица, Мелница, Горно и Долно Јаболчиште и Мелница се од областа на социјална и здравствената заштита, подобрување на патната инфраструктура, како и воспоставување на канализациона мрежа.   Сите лица имаа директна можност на лице место да ги искажат своите потреби пред претставници од локалната самоуправа, Одделение за локален економски и истите да бидат евидентирани со цел подобрување на животот во населените места. Преку овие средби населението ги презентираат проблемите со кои се соочуваат, со посебен осврт ќе бидат земени потребите

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 38.1% од населението

  на ное 24, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  5024972

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 16 – 23 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 38.1% од населението Кратко резиме • 38.1% од населението се целосно вакцинирани (789.905 граѓани). • 39.7% од населението примиле барем една доза вакцина (822.751 граѓани). • Од 14 до 21 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за 0.4%, а на целосно вакцинирани за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • Tрета доза примиле 63.137 граѓани. • 47% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 57%

  Види повеќе »
 • Продолжува прибирањето на предлози од жителите на Општина Чашка

  на ное 21, 21 • во Активности

  Продолжува реализацијата на активностите на проектот “Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво” реализиран од НВО Инфо Центар во соработка со Активо од Велес поддржани од меѓународниот центар “Улоф Палме” од Шведска во соработка со Општина Чашка. Продолжува посетата на населените места со цел собирање на потребите и приоритетите со посебен осврт на малцинските заедници.   Проблемите што ги засегаат жителите населените места: Теово, Мартолци и Извор се од реконструкција на спортски игралишта, пристапни патишта, па се до водовод и канализација. Сите лица имаа директна можност на лице место да ги искажат своите потреби

  Види повеќе »
 • Прибирање на предлози од граѓаните на Општина Чашка

  на ное 19, 21 • во Активности

  Во тек се реализација на активностите на проектот “Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво” реализиран од НВО Инфо Центар во соработка со Активо од Велес поддржани од меѓународниот центар “Улоф Палме” од Шведска во соработка со Општина Чашка. Како една од активностите е организирањето на мали настани, посети на населените места со цел собирање на потребите и приоритетите со посебен осврт на малцинските заедници.   Сите лица имаа директна можност на лице место да ги искажат своите потреби и истите да бидат евидентирани со цел подобрување на животот во населените места. Проблемите се

  Види повеќе »
 • Податоците за Ковид-19 имунизацијата да бидат сеопфатни и електронски достапни за сите

  на ное 17, 21 • во Активности, Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  01-Naslovna-Kovid-19-statistika-1

    Авторка: Маја Јовановска           Уште од почетокот на имунизацијата против Ковид-19, во февруари годинава, во државава нема единствена електронски достапна и интерактивна база, во која би се слевале и објавувале сите информации и податоци поврзани со овој исклучително важен процес во битката со коронавирусот. Нема електронска интерактивна база за тоа колку вакцини се пристигнати, во кој временски период, од кои производители и врз која основа (донација, договор и др.). Нема ниту база на податоци за бројот на вакцинирани лица според полот, возраста, регионалната распространетост, видот на вакцината, бројот на примени вакцини

  Види повеќе »
 • Политичката криза ја потисна имунизацијата како доминантна тема

  на ное 17, 21 • во Важни, Ковид Имунометар, Мониторинг на Медиуми

  Monitoring na mediumi [ Infographic 11_2021 ] (1)

  Мониторинг на медиуми (до 10 ноември 2021) Вакцинација против Ковид-19 НВО Инфоцентарот, во рамки на проектот „Информации засновани на факти и транспарентност за успешна Ковид-19 имунизација“, спроведува мониторинг на известувањето на медиумите за процесот на вакцинација. Набљудувањето и анализата на медиумското известување за Ковид-19 имунизацијата се реализира преку агрегаторот на вести – Time.mk, кој опфаќа вкупно 125 медиуми – вести (63), портали (48) и спортски медиуми (14) и тоа, со пребарување според клучни зборови – „вакцинација“, „Филипче“ и „антиваксери“. Основната цел на набљудувањето е да се утврди интензитетот, квалитетот и доминантните наративи во известувањето на

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 37.9% од населението

  на ное 17, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Vial with vaccine

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 9 – 15 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 37.9% од населението Кратко резиме • 37.9% од населението се целосно вакцинирани (784.833 граѓани). • 39.3% од населението примиле барем една доза вакцина (813.782 граѓани). • Од 9 до 13 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани, исто така, за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • 47% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 56% од населението над

  Види повеќе »
 • Поддршка за осум жени Свети Николе и Лозово да учествуваат на првиот саем за социјални претпријатија

  на ное 12, 21 • во Активности

  GIZ1

  Граѓанската иницијатива на жени (ГИЖ) од Свети Николе, во соработка со НВО Инфоцентарот, на осум жени од Сопот, Мустафино, Стањевци, Дорфулија и Лозово, им овозможи заеднички да учествуваат на првиот регионален саем на социјални претпријатија од Вардарскиот регион, кој се одржа на 12 ноември, на градскиот плоштад во Велес. Овие жени со поддршка на ГИЖ и НВО Инфоцентар, се претставија со своите домашни производи: природен мед, овчо и кравјо сирење, домашна лозова ракија, тикви, ореви и др. Оваа активност која се реализираше во рамки на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, е

  Види повеќе »
 • Жените претприемачки се претставија на регионалниот саем за социјални претпријатија во Велес

  на ное 12, 21 • во Активности

  Prv-regionalen-saem-na-socijalni-pretprijatija-od-Vardarskiot-region-2-1536x1152

  Здружени жени од општина Свети Николе и општина Лозово учествуваа на првиот саем за социјални претпријатија од Вардарскиот регион. Граѓанска иницијатива ГИЖ од Свети Николе, во соработка со НВО Инфоцентар, на 8 жени од Сопот, Мустафино, Стањевци, Дорфулија и Лозово им овозможи здружено да учествуваат на првиот регионален саем на социјални претпријатија од Вардарскиот регион кој се оддржа  на 12 ноември 2021 на градскиот плоштад во Велес. Тие се преставија  со свои производи, природен мед од МЕДЕНА ЗЕМЈА, домашно овчо и кравјо сирење, домашна лозова ракија, тикви , ореви, грав и др. Активноста се реализираше

  Види повеќе »
 • Неделен #КовидИмунометар: Целосно вакцинирани 37.7% од населението

  на ное 9, 21 • во Анализи, Важни, Ковид Имунометар

  Doctors studying statistics of coronavirus

  Патот на вакцините до Северна Македонија Неделен #КовидИмунометар Известувачки период: 2 – 8 ноември 2021 Целосно се вакцинирани 37.7% од населението • 37.7% од населението се целосно вакцинирани (780.456 граѓани). • 39.1% од населението примиле барем една доза вакцина (809.293 граѓани). • Од 1 до 7 ноември, процентот на вакцинирани со една доза се зголемил за само 0.2%, а на целосно вакцинирани, исто така, за 0.2%. • Интересот на граѓаните за прва вакцина и натаму е исклучително мал. • 46% од населението над 18 години е целосно вакцинирано. • 54% од населението над 40 години

  Види повеќе »
Scroll to top