Архива за декември, 2020

 • Нови интернет-страници на пет локални организации

  на дек 29, 20 • во Активности, Граѓанска сцена

  spokul

  Со поддршка од НВО Инфоцентарот, пет локални партнерски организации, Спектар, Норгес Вел и Цик-Цак од Крива Паланка, Спо Кул од Неготино и Активо од Велес, изработија нови интернет страници. Поддршката за организациите е во рамките на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, поддржан од меѓународниот центар „Улоф Палме“ од Шведска, со цел да им овозможи на локалните организации да ја подобрат својата видливост и влијание меѓу граѓаните, во општините и во јавноста во целина. Посетете ги и информирајте се за нивните активности: Регионалниот центар за соработка “СПЕКТAР” на https://spectar.org.mk      

  Види повеќе »
 • Заедно против Ковид-19: Помош за Ковид-центарот во Неготино

  на дек 28, 20 • во Активности

  1

  Граѓанските организации СПО КУЛ и НВО Инфоцентар, во соработка со Општина Неготино, донираа постелнина, ќебиња, бесконтактни топломери, UV ламби за стерилизација, средства за дезинфекција на раце, средства за хигиена и бришачи за раце наменети за потребите на Ковид-одделот во јавниот здравствен дом во Неготино

  Види повеќе »
 • Владата ја прифати инцијативата на НВО Инфоцентар за унапредување на статусот и функционалноста на месните заедници

  на дек 27, 20 • во Активности

  Untitled 2

  Владата односно Министерството за локална самоуправа ја прифати иницијативата на НВО Инфоцентарот за унапредување на статусот и функционалноста на месните заедници и на механизмите за директно учество на граѓаните. Иако речиси сите општини практикуваат определени форми и механизми за консултирање и вклучување на граѓаните во креирањето и спроведувањето на локалните политики, тоа не е доволно. Потребно е суштинско унапредување и интензивирање на постојните практики, но и воведување нови механизми со кои ќе се унапредат транспарентноста и партиципативната демократија во општините. Месните заедници се основната и клучна алатка за директно вклучување на граѓаните на локално ниво, но

  Види повеќе »
 • Потребна е целосна дигитализација и нови форми на граѓанско учество

  на дек 27, 20 • во Активности, Анализи

  Untitled

  Мониторинг на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините за време на Ковид-19 Набљудувањето на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините Велес, Крива Паланка и Неготино, во време на пандемијата КОВИД-19, покажа дека локалните власти треба да ја зајакнат транспарентноста и отчетноста на својата работа особено во спроведувањето на постапките и трошењето на буџетските средства. Потребно е општините интензивно да работат на целосна дигитализација на општинските услуги и нивна стандардизација. Исто така, треба да ја подобрат и дигиталната писменост на општинската администрација. Општинските интернет-страници мора да бидат сервисно ориентирани, а не да служат главно

  Види повеќе »
 • Вистинитоста на пријавениот „кеш“ во анкетните листови – најтешка за проверка

  на дек 27, 20 • во Активности

  ФОТО 2

  Секој функционер и именувано лице, во рок од 30 дена од стапување на функцијата има законска обврска да поднесе анкетен лист до Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК). Целта на поднесувањето анкетни листови е да им овозможи на антикорупционерите увид во имотот на функцинерите пред, за време и по завршување на мандатот. На овој начин, несразмерното зголемување на имотот на именуваното лице  лесно може да се воочи и да поттикне отворање постапка во која треба да се докаже законитоста на новостекнатиот имот. Во анкетниот лист функционерот треба да наведе се што поседува лично &#

  Види повеќе »
 • НВО Инфоцентар: Наскоро нови интернет-страници на пет локални организации!

  на дек 27, 20 • во Активности, Граѓанска сцена

  1

  НВО Инфоцентарот, на 25 декември 2020, ја одржа последната годинешна работилница за подготовка на интерет-страниците на пет локални организации од Крива Паланка, Неготино и Велес – Спектар, Норге Ве, Цик-Цак, СПО КУЛ и АКТИВО

  Види повеќе »
 • Мерит систем на власта: Партиска книшка и лојалност кон лидерот

  на дек 25, 20 • во Активности

  give-me

  Најтешко е да се освои власта. Потоа се е предвидено и познато. Ветувањето во изборната кампања за „едно општество за сите“ паѓа во вода со првото именување на директор во државна институција. На раководна позиција секогаш доаѓа лојален член на владејачка партија и покрај задолжителните конкурси. Крај на клиентализмот требаше да стави Законот за висока раководна служба според кој директорите ќе се бираат според професионални, а не партиски заслуги. Но, законот наводно заглави во бирократска процедура, па и овој четиригодишен мандат институциите нема да ги водат најспособните, туку ќе ги раководат луѓе кои победиле на „конкурсот“

  Види повеќе »
 • Потеклото на имотот заглавено меѓу постојната регулатива и законот во најава

  на дек 23, 20 • во Активности

  Poteklotot na imotot zaglaveno megju postojnata regulativa i zakonot vo najava

  Досегашните искуства во светот покажуваат дека не постои еднообразност во пристапот односно во регулирањето на прашањето на потеклото на имотот. Некаде тоа е опфатено со повеќе закони, а во некои држави постојат посебни закони за потеклото на имотот. Сепак, она што е заедничко за повеќето држави вклучително и нашата држава, е тоа дека за да се спречи незаконското богатење, во секој правен систем се воведуваат механизми за контрола и проверка на имотот и приходите

  Види повеќе »
 • Дебата: Во Крива Паланка, 31 ученик не може да следи настава онлајн

  на дек 23, 20 • во Активности, Граѓанска сцена

  foto 6

  Центарот за младински иницијативи ЦИК-ЦАК од Крива Паланка, во соработка со НВО Инфоцентарot, на 23 декември 2020 година, на платформата ЗУМ ја организираше онлајн дискусијата „Младите и образованието во време на коронавирус”. На дебатата, претставници од повеќе локални институции, Општината, училиштата, Советот на родители, млади и активисти дискутираа за предизвиците со кои се соочуваат сите учесници во образовниот процес, но со посебен фокус на децата и младите односно на учениците и студентите од Крива Паланка. Учесниците разменија искуства за добрите и лошите страни на досегашниот тек на образовниот процес, како и предлози за подобрување на

  Види повеќе »
 • Граѓанска еко-акција во Крива Паланка

  на дек 21, 20 • во Активности, Граѓанска сцена

  KP 2

  Норгес Вел заедно со волонтери од Црвениот крст и млади спортисти, на 18 декември 2020 ја реализираше еколошката акција: ,,Пластика не - патека да“, на пешачко–рекреативната патека Стара Вада во Крива Паланка

  Види повеќе »
Scroll to top