Архива за 2013

 • Слободен си – Изрази се!

  на дек 3, 13 • во Публикации

  sloboda e

  Публикацијата „Слобода е…“ претставува преглед на активностите и постигнувањата на младите активисти, вклучени во проектот „Млади промотори на слободата на изразувањето“финансиран од Европската Унија, преку Европскиот инструмент за демократија и човекови права (ЕИДХР). Двојазичната публикација, испечатена во тираж од 200 примероци, ја раскажува приказната на четириесетина млади креативни активисти, кои преку есеи, кампањи, радио прилози и кратки документарни филмови, ја промовираа слободата на изразување, борбата против говорот на омраза и човековите права. Слободен си – Изрази се!

  Види повеќе »
 • Граѓаните знаат, но се плашат

  на дек 2, 13 • во Активности

  20131202_132149

  Граѓаните се свесни што се случува во општеството, но се исплашени и затоа молчат. Исплашени се сите, и младите, и новинарите, и уметниците и интелектуалците

  Види повеќе »
 • Промовирана книгата „Водич на мислителот за логички грешки“

  на ное 1, 13 • во Активности

  10612027643_2f9c1b241c_z

  Како дел од активностите за одбележување десетгодишнината од своето постоење, НВО Инфоцентар организираше промоција на книгата „Водич на мислителот за логички грешки – уметноста на менталните итроштини и манипулацијата“,од авторите Ричард Пол и Линда Елдер

  Види повеќе »
 • Водич на мислителот за логички грешки

  на ное 1, 13 • во Публикации

  logicki greski

  Книгата „Водич на мислителот за логички грешки – уметноста на менталните итроштини и манипулацијата“,од авторите Ричард Пол и Линда Елдер, претставува своевиден прирачник за препознавање на манипулациите во јавната сфера и развој на критичкото мислење

  Види повеќе »
 • Македонија-Бугарија: Замрзнат конфликт?

  на сеп 16, 13 • во Мониторинг на Медиуми

  македонија - бугарија

  Медиумите, генерално, во информирањето (не)свесно применуваат техники со кои се зајакнуваат постојните стереотипи, се репродуцираат предрасудите и се стимулираат емоциите на публиката

  Види повеќе »
 • Јавниот простор – место за слободно изразување

  на авг 31, 13 • во Активности

  1175552_367759826687765_514325043_n

  Денеска, точно на пладне, на улицата Македонија во Скопје се отвори првиот ѕид за јавно изразување, на тема „Слобода е...“, на кој случајните минувачи ќе можат слободно да напишат што за нив претставува слобода

  Види повеќе »
 • Манихејство, гладијаторство и топ-шоп популизам

  на мај 7, 13 • во Мониторинг на Медиуми

  iStock_000014849651XSmall-300x318

  Ваквото поведение на медиумите и на власта, за време на изборите, недвосмислено ги потврдува констатациите на релевантните домашни, но и меѓународни институции и организации, дека во Македонија слободата на медиумите секојдневно, засилено се влошува

  Види повеќе »
 • Власта и провладините медиуми – во кампања пред кампања

  на мар 4, 13 • во Мониторинг на Медиуми

  izbori

  Анализата покажа дека, две недели пред официјалниот почеток на изборната кампања, власта со поддршка на поголемиот дел од медиумите е веќе влезена во изборна кампања за претстојните Локални избори

  Види повеќе »
 • Анализа на работењето и на програмите на МРТ – ЈАВЕН СЕРВИС НА ГРАЃАНИТЕ?

  на фев 28, 13 • во Активности, Анализи, Публикации, Слобода за слободата на изразување

  MRT analiza

  Анализата „МРТ – јавен сервис на граѓаните?“ е обид да се утврди дали и колку Македонската телевизија ги исполнува функциите на јавен радиодифузен сервис и, секако, да поттикне јавна општествена дебата за улогата и функционирањето на јавниот радиодифузен сервис во Република Македонија. НВО Инфоцентарот, во партнерство со Центарот за развој на медиуми, во периодот септември 2012 – јануари 2013 година, направи длабинска анализа на работењето на Македонската радиотелевизија (МРТ) и на нејзините телевизиски програми: МРТ1, МРТ2 и Собраниски канал

  Види повеќе »
 • Натамошно влошување на слободата на медиумите и слободата на изразување

  на фев 14, 13 • во Мониторинг на Медиуми

  television-media-technology-8243523

  Медиумско огледало, јануари – февруари 2013 НВО Инфоцентарот, со финансиска поддршка на Фондацијата отворено општество Македонија (ФООМ), во рамките на програмата „Медиумско огледало“, спроведе мониторинг на информирањето на медиумите за теми и настани поврзани со слободата на медиумите и слободата на изразување. Овој извештај се однесува на периодот 1 јануари – 6 февруари 2013 година и вклучува: седум дневни весници („Утрински весник“; „Дневник“; „Вест“; „Вечер“; „Нова Македонија“, „Фокус“ и „Ден “), централните информативни емисии на седум телевизии со национална и сателитска концесија („24  Вести“; „Канал 5“; „Сител“; „Телма“; „МРТ1“; „Алфа“ и „АлсатМ“) и шест информативни интернет портали

  Види повеќе »
Scroll to top