Медиумско огледало: Критика за кадровската политика и непотизмот на премиерот Груевски

на окт 5, 06 • од

Разрешувањето на неколку стотици носители на јавни функции во државните институции, беше потег кој наиде на претежно негативни реакции во медиумите. Поставувањето на некои од новите кадри е оценето како непотизам [на пример, назначувањето на Сашо Мијалков, братучед на Премиерот, на функцијата директор на Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК)]. И медиумите на албански јазик негодуваат во врска со [&hellip...
Pin It

Home » Мониторинг на Медиуми » Медиумско огледало: Критика за кадровската политика и непотизмот на премиерот Груевски

Разрешувањето на неколку стотици носители на јавни функции во државните институции, беше потег кој наиде на претежно негативни реакции во медиумите. Поставувањето на некои од новите кадри е оценето како непотизам [на пример, назначувањето на Сашо Мијалков, братучед на Премиерот, на функцијата директор на Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК)]. И медиумите на албански јазик негодуваат во врска со кадровската политика на новата влада, поради „запоставувањето на кадрите Албанци во третиот ешалон на власта“.

 

Во медиумите на македонски јазик и во медиумите на албански јазик присуствуваат оцени според кои „е погрешна владината позиција за давање предност на економската платформа доколку таа предност е за сметка и занемарување на грижата за меѓуетничките односи“.Некои медиуми, пак, оценуваат дека „политиката на Владата е насочена кон рестриктивно третирање на Рамковниот договор, иако,декларативно и институционално, го поддржува Договорот“.

 

Ова се само дел од констатациите на најновиот извештај на „Медиумското огледало“, во рамките на квалитативниот мониторинг на медиумите, кој беше фокусиран на тренасферот на власта и односите на Македонија со соседните држави.

 

Во набљудувањето се вклучени 12 медиуми: „Вест“, „Вечер“, „Време“,„Дневник“, „Утрински весник“, „Факти“, ТВ „А1“, ТВ „Канал 5“, „МТВ 1“, „МТВ 2“ (вести на албански јазик), ТВ „Сител“ и ТВ „Телма“.

Медиумско огледало Бр.13, август-септември 2006 – PDF верзија (353KB)

 

Поврзани написи

Коментарите се затворени.

Scroll to top